Як проводили дослідження?
Дослідники з Хебейського медичного університету (Китай) впродовж 4 років аналізували раціон понад 2400 американців віком від 60 років. Їхні результати виявили цікаву закономірність: ті, хто отримував достатньо міді з їжею, краще проходили тести на пам'ять, увагу та швидкість мислення.
Дивіться також Яка популярна ягода допоможе захистити мозок
Цей позитивний ефект не залежав від віку, статі, шкідливих звичок чи наявності серцево-судинних захворювань. Особливо відчутну користь мали люди, які раніше перенесли інсульт.
"Мідь – ключовий елемент для роботи мозку. Вона впливає на утворення нейромедіаторів, забезпечує клітини енергією та захищає їх від пошкодження", – пояснив керівник дослідження професор Вейай Цзя.
Чим корисна і небезпечна мідь?
Попри переваги, вчені застерегли від надмірного вживання. Якщо дефіцит міді може спричинити проблеми з нервовою системою, то надлишок – загрожує іншими факторами. Зокрема, може спричинити окиснювальний стрес, який пошкоджує мозок. Такий стан пов'язують з підвищеним ризиком хвороб Альцгеймера, Паркінсона та Вільсона.
Важливо. Оптимальна добова норма, за словами вчених, — 1,22 мг на день.
Окрім мозку, мідь допомагає в утворенні крові, засвоєнні заліза, зміцненні імунітету, судин, нервової та кісткової тканин, а також необхідна для синтезу колагену.
У чому міститься мідь?
Цей мінерал не синтезується в організмі, тому його важливо отримувати з їжі. Найкращі джерела:
- молюски (особливо устриці),
- яловича печінка та інші субпродукти,
- горіхи, насіння,
- темний шоколад,
- цілозернові продукти,
- бобові,
- гриби шиїтаке,
- листова зелень (шпинат, капуста),
- сухофрукти.