Що виявили вчені?
Про це свідчать результати нового наукового дослідження з Пенсильванського університету, передає 24 Канал. У дослідженні, яке тривало 12 тижнів, взяли участь 51 дорослий із діагнозом переддіабет – станом, який передує розвитку діабету 2 типу.
Дивіться також Харчування, яке продовжує життя: тип дієти, що знижує ризик смерті до 23%
Учасники щовечора вживали близько 60 грамів фісташок як пізній перекус. У результаті в їхньому мікробіомі зросла кількість корисних бактерій, зокрема Roseburia та представників Lachnospiraceae.
Довідково. Ці мікроорганізми виробляють бутират – коротколанцюгову жирну кислоту, яка підтримує енергію клітин кишківника, захищає слизову та сприяє зниженню запалення.
Мікробіом – дзеркало здоров'я?
Це перше масштабне клінічне дослідження, яке доводить, що фісташки можуть позитивно впливати на кишковий мікробіом у людей із метаболічними порушеннями. Ба більше, у ході експерименту вчені зафіксували зниження кількості небажаних бактерій, пов'язаних із ризиком для серця та нирок.
"Фісташки можуть м'яко, але значуще перебудовувати кишковий мікробіом на користь метаболічного здоров'я!, – наголосила керівниця дослідження, доцентка Крістіна Петерсен.