Це підтвердило нове дослідження, опубліковане в The Journal of Nutrition, інформує 24 Канал.
Дивіться також Музика проти деменції: знайшли безпечну альтернативу лікам
Як проводили дослідження?
Упродовж майже 7 років науковці спостерігали за 1024 літніми людьми (середній вік – 81 рік). За цей час понад 25% учасників захворіли на деменцію. Але серед тих, хто регулярно включав яйця в раціон, рівень захворюваності був суттєво нижчим.
Результати також підтвердили результати посмертного аналізу мозку 578 людей: у тих, хто вживав яйця частіше, було виявлено менше токсичних білків, які пов'язують із хворобою Альцгеймера.
Чому яйця корисні для мозку?
Ймовірну нейропротекторну дію яєць пов'язують із вмістом холіну та омега-3 жирних кислот. Ці сполуки підтримують функції мозку, беруть участь у роботі клітинних мембран та сприяють збереженню пам'яті. Раніше вже фіксували зв'язок між дефіцитом холіну та підвищеним ризиком когнітивних порушень.
Утім, науковці застерегли, що дослідження має обмеження. У ньому брали участь лише літні люди, а харчові дані збиралися за допомогою опитувальників. Відтак, результати потребують подальшого підтвердження.
Попри це, експерти вважають яйця доступним і корисним елементом раціону, здатним підтримати когнітивне здоров'я в похилому віці. Водночас вони наголошують, що важливо не лише їсти яйця, а й дотримуватись збалансованого харчування загалом.