Про це повідомляє 24 Канал з посиланням на Euronews. Вчені з Італіїї проаналізували дані понад 22 000 людей, аби вивчити вплив ультраоброблених продуктів на біологічний вік людини.

Дивіться також Ложка цього продукту знижує рівень цукру на 35%: що їсти, щоб уникнути діабету

Результати показали, що високе споживання таких продуктів пов’язане з прискоренням біологічного старіння, незалежно від їхньої поживної цінності. Це означає, що організм старіє швидше на клітинному рівні, що своєю чергою також може підвищувати ризик розвитку серйозних захворювань, як-от рак, діабет, хвороби легенів, деменція і хвороба Альцгеймера.

Ультраоброблені продукти не тільки шкідливі для здоров'я, вони також можуть прискорити старіння організму. Це свідчить про проблеми, які не обмежуються лише низьким вмістом корисних речовин,
– розповіла авторка дослідження Симона Еспозіто.

Чому шкідливі ультраоброблені продукти

Такі продукти передусім містять добавки: консерванти, підсилювачі смаку і барвники, які зазвичай не використовують під час приготування їжі вдома.

За даними Британського фонду серця, часте споживання ультраоброблених продуктів пов'язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, інсультів і навіть передчасної смерті.

Деталі дослідження

Учені проаналізували біомаркери крові та звички в харчуванні учасників, а потім вирахували їхній біологічний вік, порівнявши його з хронологічним.

Важливо! Виявилось, що надмірне споживання ультраоброблених продуктів пов'язане з прискоренням біологічного старіння.

Перероблені продукти мають низьку поживну цінність. Окрім того, ці продукти піддаються інтенсивній промисловій обробці, яка змінює їх структуру і видаляє життєво важливі поживні речовини і клітковину. Такі зміни можуть мати значний вплив на метаболічні функції та склад мікробіоти кишківника.