Кип’ятіння – надійний спосіб знезаразити воду та знищити більшість хвороботворних мікроорганізмів. Після цього напій стає безпечним: ні віруси, ні бактерії вже не страшні. Але у побуті часто трапляється ситуація: заварили чай, а він надто гарячий – хочеться розбавити, пише 24 Канал з посилання CDC.
Також на тему На яких пляжах в Україні заборонили купатись: повний перелік
Чим краще розбавляти кип'ячену воду?
Вода з-під крана
Водопровідна вода у містах проходить кілька ступенів очищення і, згідно з нормами, не повинна містити мікробів. Однак тут є нюанс: стан домашніх трубопроводів не завжди ідеальний, особливо у старих будинках. Іржа та інші забруднення можуть зіпсувати смак і якість води.
Тому, навіть якщо нічого небезпечного при змішуванні з кип’яченою водою не станеться, лікарі радять не ризикувати й не пити сирої води з-під крана.
Фільтрована вода
Якщо ви використовуєте якісний фільтр, вода стає значно безпечнішою. Але важливо пам’ятати: жоден фільтр не очищає воду від усіх видів забруднень. Під час вибору фільтра орієнтуйтеся на склад вашої води та поради фахівців.
Дача та криниці
Колодязна вода вважається "натуральною", але безпечною вона буде лише в тому разі, якщо ви впевнені у її якості. На відміну від централізованого водопостачання, тут відповідальність лежить на власнику – воду потрібно щонайменше раз на рік перевіряти на хімічний та мікробіологічний склад.
Озера, річки, струмки
Це, мабуть, найризикованіший спосіб розбавити кип’ячену воду. Навіть якщо озеро здається кришталево чистим, у ньому можуть бути невидимі шкідливі мікроорганізми. Особливо небезпечна стояча вода – саме там мікробів найбільше. Вода з річок чи струмків здається чистішою, але й вона може спричинити отруєння, тому вживати її не варто.
Бутильована вода
Якщо ви хочете бути впевненими у безпеці, використовуйте лише сертифіковану питну воду з пляшок. Така вода проходить багатоетапне очищування й відповідає санітарним нормам. Мінус – пластикова упаковка, яка, на жаль, шкодить довкіллю.
Існує думка, що кип’ячена вода вважається "мертвою", а свіжа – "живою". Однак з наукової точки зору немає підтверджень ні користі, ні шкоди від подібних комбінацій.
Щоб розбавити кип’ячену воду, обирайте лише фільтровану або бутильовану воду. Вода з природних джерел і підозрілих криниць може бути небезпечною.