Нове дослідження наблизилось до істини, хоча й залишає місце для обережності у висновках. Детальніше про результати розповідає 24 Канал.
Дивіться також Курка чи лосось: який білок кращий для дієтичного раціону
Фахівці наголосили, що трансжири, які раніше входили до складу маргарину, пов'язані з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань. Тож, їх радять уникати взагалі.
Як проводили дослідження та, що виявили
Дослідження охопило дані 2459 людей. Учасники впродовж 6 днів фіксували свій раціон, зокрема кількість спожитого вершкового масла, маргарину та негідрогенізованих олій (оливкової, сафлорової, соєвої тощо). Через 4 роки їм вимірювали рівень холестерину, цукру, жиру в організмі й інші показники здоров'я.
Вживання понад 7 грамів маргарину на день пов'язане з:
- на 29% вищим ризиком серцево-судинних захворювань,
- на 41% вищим ризиком діабету 2 типу.
Споживання вершкового масла (у помірній кількості):
- асоціювалося з на 31% нижчим ризиком діабету 2 типу,
- покращувало рівень "хорошого" холестерину (ЛПВЩ),
- знижувало тригліцериди.
Рослинні олії:
- не мали зв'язку зі зростанням ризику діабету,
- проте понад 7 грамів на день підвищували рівень "поганого" холестерину (ЛПНЩ).