Чому цибуля корисна
Головна перевага цибулі – її доступність і користь. 24 Канал з посиланням на Frontiers розповідає, чому цибула заслуговує на місце в раціоні, та як сприяє зміцненню імунітету та захищає від різноманітних захворювань.
Дивіться також Нова дієта для відновлення мікробіому кишківника
Цибуля багата на фітохімічні сполуки, які допомагають рослинам захищатися від вірусів, бактерій і грибків. Вони мають позитивний вплив і на організм людини.
Антибактеріальні властивості
Цибуля володіє природними антимікробними властивостями. Зокрема, кверцетин, що міститься в цибулі, допомагає уповільнювати ріст бактерій, таких як Escherichia coli (кишкова паличка), Staphylococcus aureus (золотистий стафілокок) і Bacillus cereus.
Можливий захист від раку
Деякі дослідження вказують на здатність цибулі знижувати ризик розвитку онкологічних захворювань, зокрема, стосовно органів травної системи. Кверцетин пригнічує ріст бактерії Helicobacter pylori, що пов'язана з раком шлунка та деякими формами лімфоми.
Протизапальна дія
Флавоноїди, що містяться в цибулі, допомагають зменшити запалення в організмі, нейтралізуючи вільні радикали та підтримуючи імунну систему. Вони також можуть знижувати ризик розвитку хронічних захворювань.
Антиоксидантні властивості
Цибуля багата на антиоксиданти, зокрема флавоноїди, глутатіон, селенові сполуки, а також вітаміни C і E. Ці речовини захищають організм від окиснювального стресу та передчасного старіння.
Контроль рівня цукру в крові
Екстракт цибулі може допомогти знизити рівень глюкози в крові. У поєднанні з метформіном, препаратом для лікування діабету, він зменшує рівень цукру на 35 – 50%, залежно від дозування.
Зміцнення кісток
Цибуля містить пептид GPCS, який допомагає запобігати руйнуванню кісткової тканини, підтримує щільність кісток і знижує ризик остеопорозу.
Поліпшення роботи кишківника
Цибуля є джерелом інуліну, пребіотика, що сприяє росту корисних бактерій у кишківнику. Це допомагає підтримувати здорову мікрофлору та поліпшувати перетравлення їжі.
Цибуля також традиційно використовується для полегшення симптомів бронхіту, астми та кашлю.
Харчова цінність
- 100 г сирої цибулі містить:
- 30 калорій
- 7 г вуглеводів
- 1 г клітковини
- 1 г білка
- 9% денної норми вітаміну C
- 5% денної норми вітаміну B6
- 4% денної норми калію
Вплив на вагу
Кверцетин, що міститься в цибулі, має протизапальні властивості та може сприяти зниженню маси тіла. Дослідження 2023 року показують, що навіть лушпиння цибулі може позитивно впливати на метаболізм.