За даними дослідження Манчестерського університету, про яке пише CNN, до 2060 року грибок може охопити нові регіони Північної Америки, Азії та Європи, включно з півднем України, передає 24 Канал. А до 2100 року його поширення може зрости на понад 77%, потенційно заражаючи мільйони людей лише в Європі.
Дивіться також Чайний гриб або комбуча: що це за напій та наскільки він корисний
Що відомо про грибок
Aspergillus – це цвілеві гриби, які природно мешкають у ґрунті й повітрі. Щодня люди вдихають їхні мікроспори, але здорова імунна система здатна дати їм раду. Проте для людей із захворюваннями легень, ослабленим імунітетом, онкопацієнтів чи тих, хто переніс COVID-19 або трансплантацію органів, ці гриби можуть стати смертельно небезпечними.
За оцінками, смертність від аспергільозу сягає 20–40%, а його діагностика ускладнена через неспецифічні симптоми – кашель, гарячку, задишку.
Глобальне потепління погіршило ситуацію
Науковці також попереджають, що глобальне потепління може зробити грибки стійкішими до високих температур – і, як наслідок, до захисту з боку людського організму. Додаткову загрозу становить стійкість Aspergillus flavus до протигрибкових препаратів – наразі ефективними вважаються лише чотири класи ліків. Цей грибок також небезпечний для сільського господарства, адже заражає харчові культури, впливаючи на продовольчу безпеку.
У 2022 році ВООЗ включила Aspergillus flavus до списку патогенів критичного рівня загрози для здоров'я.
"Ми тільки починаємо розуміти, як саме зміна клімату впливає на поширення грибкових захворювань. Але зрозуміло одне: уразливими стаємо всі", – застеріг професор Каліфорнійського університету в Берклі Джастін Ремайс.