Які продукти найкраще впливають на роботу мозку
- Іспанське дослідження показало, що поліфеноли у фруктах, овочах і горіхах можуть покращувати когнітивні функції, впливаючи на BDNF і CREB.
- Після 16-тижневого експерименту учасники, які отримували поліфеноли, показали покращення пам'яті та когнітивної швидкості, але дослідження мало обмеження через невелику вибірку.
Когнітивні функції – це основа нашої здатності мислити, навчатися, запам'ятовувати та ухвалювати рішення. Проте з віком, під впливом стресу, нестачі сну та неправильного харчування ці функції можуть погіршуватися.
За даними дослідження, опублікованого в журналі Nutrients, рослинні антиоксиданти – поліфеноли, що містяться у фруктах, овочах і горіхах, можуть позитивно впливати на роботу мозку, інформує 24 Канал.
Дивіться також Напій, який вбереже мозок від деменції
Зауважте. До продуктів, багатих на поліфеноли, належать чорниця, полуниця, яблука, манго, мигдаль та оливкова олія.
У дослідженні іспанські науковці зосередились на вивчені впливу поліфенолів на ключові хімічні сполуки мозку, такі як BDNF і CREB, які відіграють важливу роль у здоров'ї нервових клітин та їхній взаємодії, що напряму пов'язано з пам'яттю та швидкістю мислення.
Як проходило дослідження
У подвійно сліпому плацебо-контрольованому експерименті взяли участь 92 людини (порівну чоловіків і жінок) із середнім віком 34 роки. Впродовж двох 16-тижневих періодів частина учасників щоденно приймала капсули з концентрованими екстрактами фруктів і овочів (600 мг поліфенолів), а інші отримували плацебо. Когнітивні здібності оцінювалися за допомогою тестів на увагу, швидкість обробки інформації та вербальний інтелект.
Результати експерименту
Після 16 тижнів у групи, яка отримувала поліфеноли, зафіксували покращення пам'яті та когнітивної швидкості. Крім того, рівень BDNF і CREB у крові учасників помітно зріс, що може вказувати на нейропротекторний ефект цих речовин.
Проте дослідження має певні обмеження. Не було визначено, які саме поліфеноли мають найбільший вплив, а також не вивчався їхній ефект на процес навчання. Крім того, невелика вибірка учасників не дозволяє робити універсальні висновки.
Важливо. Науковці вважають, що включення поліфенолів до раціону – це безпечний і потенційно корисний спосіб підтримки когнітивного здоров'я. Регулярне вживання темного шоколаду, ягід, яблук та оливкової олії може позитивно впливати на роботу мозку, знижуючи навантаження під час інтелектуальних завдань.
Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.