Існує безліч доказів негативного впливу цукру на здоров’я. Наукова література показує, що його споживання може призводити до ожиріння, пошкодження серцево-судинної системи, дисбалансу мікрофлори кишківника та погіршення імунної функції, повідомляє 24 Канал з посиланням на Frontiers in Public Health.
Також на тему Чому мерзнуть ноги і коли це симптом хвороби
Нове дослідження солодощів
Однак дослідники рідко вивчали зв’язок між різними солодощами та конкретними серцево-судинними захворюваннями. Цю тему взялися досліджувати група фахівців з Лундського університету (Швеція) та Копенгагенського університету (Данія).
Для аналізу зібрали вибірку майже з 70 тисяч чоловіків і жінок віком від 45 до 83 років, заснована на двох дослідницьких проєктах, які вивчають вплив способу життя на здоров’я шведів.
У 1997 і 2009 роках учасники заповнили анкети, в яких були питання про харчування, включаючи споживання цукру та трьох категорій продуктів, що містять цукор. Ці категорії включали солодкі напої (газовані та соковмісні), різні ласощі (випічка, морозиво, цукерки та шоколад), а також солодкі добавки (мед, варення та джем).
Дослідники, використовуючи національні системи обліку населення, з’ясували, у яких учасників були діагностовані ішемічний або геморагічний інсульт, інфаркт міокарда, серцева недостатність, аортальний стеноз, мерехтлива аритмія та аневризма черевної аорти.
Спостереження за учасниками тривало до моменту, коли у них виникали будь-які з семи захворювань, або до кінця 2019 року.
Найшкідливіші солодощі для серця
У результаті майже 26 тисячам учасників були поставлені відповідні діагнози. Дослідження показало, що споживання підсолоджених напоїв значно підвищує ризик серцево-судинних захворювань (ССЗ) в порівнянні з іншими видами доданого цукру. Вчені пояснюють це тим, що солодкі рідини рідко викликають відчуття ситості, що може призвести до їхнього надмірного споживання.
Дивно, але найвищий ризик негативних наслідків для здоров’я був зафіксований серед людей із низьким споживанням цукру. Водночас ті, хто іноді дозволяв собі ласощі у вигляді випічки або шоколаду, не мали позитивної кореляції з усіма розглянутими ССЗ.
У коментарі до статті фахівці зазначили, що люди, які обмежували себе в солодощах, ймовірно, дотримувалися строгих дієт або уникали цукру через інші захворювання, що могло вплинути на результати.
Хоча спостережні дослідження не можуть встановити причинно-наслідкові зв’язки, вчені припустили, що для здоров’я серцево-судинної системи не обов’язково строго обмежувати себе в солодкому. Проте автори роботи підкреслили, що для глибшого розуміння впливу різних стилів споживання цукру на здоров’я необхідні додаткові дослідження.