Про це йдеться у результатах дослідження, опублікованого в науковому журналі Nutrients, інформує 24 Канал.

Дивіться також Чи може кава викликати здуття живота– ось що варто знати

Як проводили дослідження

Науковці проаналізували дані 6,3 тисячі учасників дослідження здорового старіння Ранчо Бернардо, яке тривало майже 50 років та зосереджувалося на впливі харчування на серцево-судинні захворювання, діабет, когнітивні порушення й здоров'я кісток.

Ще в 1972–1974 роках учасників опитували щодо кількості яєць у їхньому раціоні. Додаткові опитування проводили у 1988–1991 та 1992–1996 роках, а у 2021-му дослідники знову зв'язалися з тими, хто залишився живим.

Як змінювалися рекомендації щодо яєць

У 1968 році Американська асоціація серця вперше порадила обмежити споживання яєць через їхній високий вміст холестерину. Вважалося, що харчовий холестерин підвищує його рівень у крові, що може збільшувати ризик серцевих захворювань.

Проте згодом численні дослідження спростували цю теорію, і вже у 2015 році від обмежень відмовилися. Попри це, дані 2021 року показали, що 22,1% опитаних все ще уникають яєць, вважаючи їх шкідливими.

"Багато хто досі обмежує яйця через застарілі дієтичні рекомендації або за порадою лікаря. Проте сучасна наука підтверджує: помірне споживання яєць не шкодить здоров'ю", – наголошує Кріц-Сілверстайн.

Скільки яєць можна їсти без шкоди

Кардіолог Ю-Мінг Ні з Інституту серця і судин Memorial Care (Каліфорнія, США) радить не перевищувати норму в 7 яєць на тиждень.

Одне яйце містить близько 70% добової норми холестерину, тому важливо не зловживати. Водночас яєчний білок не містить холестерину, тож його можна вживати без обмежень,
– пояснює лікар.

Таким чином, сучасні наукові дані підтверджують: помірне споживання яєць безпечне, а раніше встановлені обмеження вже не актуальні.