Які хвороби ризикують "наїсти" солодкоїжки

15 жовтня 2024, 10:34
Читать новость на русском

Джерело:

Neuroscience News

У людей, які полюбляють солодке, ризик проблем зі здоров'ям є вищим, ніж у людей без надмірного потягу до солодкого. І мова не лише про біохімічні показники, а і ментальне здоров'я. Зокрема, вони частіше страждають на депресії. 

Вчені з Університету Суррея дослідили дані з Biobank Великої Британії 180 тисяч людей. Результати досліджень опублікували в Journal of Translational Medicine.

Дивіться також Продукт, який допоможе контролювати вагу та водночас гарно насичує

Усіх людей, чиї дані аналізували, поділили на три групи:

  • ті, які дотримуються здорового харчування;
  • всеїдні;
  • солодкоїжки. 

Виявилось, у людей, які люблять солодке, на 31% вищий ризик розвитку депресії.

Ризики захворювань 

Також учені побачили чітку кореляцію із ризиками хронічних захворювань. Зокрема, у групі солодкоїжок був вищий рівень С-реактивного білка, який є маркером запалення. У крові у них фіксували вищий рівень глюкози та поганий ліпідний профіль, а це серйозні передвісники розвитку діабету та серцевих захворюваннь.

Натомість. у групі, що турбувалась про свій раціон і здоров'я, зафіксували менші ризики серцевих захворювань та інсульту. Учені акцентували увагу на тому, що ці учасники споживали більше клітковини, ніж інші.

А ось щодо всеїдних – у них досить помірні ризики для здоров'я.

Тож, учені резюмували, що смаки в їжі можуть дійсно визначати здоров'я людини та впливати на ризики багатьох захворювань.