Про це свідчить дослідження публіковане в Nutrition Journal. Тож, розповідаємо, чому вам варто включити бобові у свій раціон.
Дивіться також Захищає від хвороб мозку: назвали найкращу дієту для старших людей
Чому корисні бобові
Квасоля багата на вуглеводи, білки, кальцій, фолієву кислоту, калій і клітковину, що робить її поживним продуктом, який при цьому не перевантажує організм зайвими цукрами та сіллю.
Нові дані свідчать, що споживання бобів пов'язане з поліпшенням маси тіла, нормалізацією тиску та зниженням ризику серцево-судинних захворювань. Водночас лише 20% американців дотримуються рекомендацій щодо регулярного споживання бобових.
Деталі дослідження
Учені вивчили дані національного опитування щодо раціону американців. Було виокремлено 5 моделей споживання їжі, серед яких одна виключала бобові, а решта включали квасолю, нут і чорну квасолю. Соєві боби не враховували.
Група, яка споживала найбільшу кількість бобів, отримувала 13,5% денних калорій саме з них. Люди, які їли бобові, також споживали більше вуглеводів, клітковини, вітаміну Е, магнію та заліза порівняно з тими, хто їх не їв.
Учасники першої групи споживали менше насичених жирів і частіше включали в раціон овочі, морепродукти та фрукти.
Ті учасники, які споживали боби, демонстрували нижчі показники маси тіла та окружності талії. При цьому подібні результати не спостерігалися в інших групах.
Висновок. Люди, які регулярно їдять квасолю, отримують більше життєво важливих поживних речовин і, загалом, дотримуються більш збалансованої дієти. Хоча у них було і підвищене споживання натрію, його негативний вплив можна компенсувати високим рівнем калію.