Тривале зберігання на складах також впливає на їхню поживну цінність, навіть при низьких температурах і обробці. З часом продукти втрачають вологу та починають псуватися, пише Сleveland Сlinic.

Також на тему Чи справді мед корисніший за цукор

Чому консерви – це круто

Дослідження показують, що шпинат повністю втрачає вітамін С за тиждень, якщо зберігається за кімнатної температури, та на 75% у холодильнику. Морква втрачає 27% цього вітаміну за сім днів за кімнатної температури.

Сировину для заморожування та консервування обробляють одразу після збору, що мінімізує втрати поживних речовин. Консервування вбиває мікроорганізми, а герметична упаковка дозволяє продуктам залишатися корисними протягом багатьох років. Існують різні методи консервування: сушіння, квашення, маринування, в’ялення та стерилізація, які забезпечують тривале зберігання продуктів.

Сьогодні консерви є в кожному домі і є частиною здорового харчування. Авторитетні медичні організації не розділяють свіжі, заморожені та консервовані продукти. Наприклад, для однієї порції фруктів або овочів достатньо 80 грамів консервованого персика або в’ялених томатів.

Одним з недоліків консервів є додавання солі та цукру. У магазині краще вибирати продукти з меншим вмістом цих добавок, або ж промивати їх перед вживанням.

Які продукти можна зберігати дуже довго

Іноді може здаватися, що продукти, що зберігаються у нас вдома занадто довго, варто викинути. Однак насправді багато з них залишаються смачними та безпечними навіть через роки зберігання.

Ось деякі продукти, які можуть зберігатися від 2 до 5 років:

  • Консервований тунець, м’ясо, фрукти та овочі;
  • Арахісове масло;
  • Локшина швидкого приготування;
  • Чай і кава;
  • Сухе молоко;
  • Оливкова олія;
  • Сушені трави та спеції;
  • Шоколад;
  • Більшість фруктових соків.

Бульйонні кубики зазвичай зберігаються два роки, але їх можна використовувати ще рік після закінчення терміну придатності, якщо вони не відсиріли. Арахісове масло також можна вживати після закінчення терміну, хоча його смак може погіршитися.

Деякі продукти можуть зберігатися від 5 до 10 років:

  • Макарони;
  • Сухофрукти;
  • Кукурудзяна мука;
  • Ячмінь, жито;
  • Вівсяні пластівці.

Суха квасоля, сочевиця і рис у герметичних контейнерах можуть зберігатися до 30 років.

Є й такі продукти, які можуть зберігатися майже вічно:

  • Мед;
  • Сіль, цукор, соєвий соус;
  • Білий оцет;
  • Кленовий сироп.

Якщо ви робите запаси, можна додати чистий ванільний екстракт – він може зберігатися дуже довго та навіть покращуватися з часом, як і міцний алкоголь.