Жінкам, старше 40 років: 3 продукти для профілактики хвороби Альцгеймера

11 вересня 2024, 17:48
Читать новость на русском

Джерело:

Shefinds

Дбати про здоров'я мозку важливо у будь-якому віці та будь-якій статті. Однак, особливо важливо це робити жінкам старше 40 років, адже вони мають значно вищі ризики розвитку хвороби Альцгеймера, ніж чоловіки. 

Доведено, що покращити роботу мозку можна за допомогою дієти. Раціон багатий поживними речовинами є ключовим фактором у зниженні ризику хвороби Альцгеймера. 

Дивіться також Люди, які працюють допізна, мають на 46% вищі ризики діабету

Фахівці вирішили бути ще чіткішими у своїх рекомендаціях і назвали 3 продукти, які слід їсти щодня, якщо хочете мінімізувати зниження когнітивних функцій після 40 років. Зокрема, рекомендації опублікував у себе в блозі нейробіолог Роберт Лав.

  • Ягоди

Ягоди багаті антиоксидантами, містять флавоноїди і вітамін С. Ці антиоксиданти допомагають боротися з окислювальним стресом, а відтак здатні зменшувати запалення, що пов'язані з нейродегенеративними захворюваннями, зокрема і з хворобою Альцгеймера. 

Тож, якщо ви хочете зберегти здоров'я мозку, обов'язково споживайте малину, лохину, порічку, смородину, журавлину, ягоди годжі. Важливо зазначити, що ягоди мають більше переваг для здоров'я, якщо порівнювати з фруктами. Здебільшого, у ягодах менше цукру і нижчий глікемічний індекс. 

"Ягоди багаті на антиоксиданти, поліфеноли і корисні для кишкывника бактерії. Що корисно для кишечника, корисно і для мозку", – зазначив Роберт Лав. 

  • Зелені листові овочі

Шпинат, капуста та інші зелені листкові овочі багаті вітаміни A, C, E і K, а також фолієвою кислотою і магнієм. Ці поживні речовини підтримують здоров'я мозку, зменшуючи окислювальний стрес і запалення.

Тож, за словами нейробіолога, зелень буквально "живить" мозок і сприяє збереженню когнітивних здібностей при старінні.


Раціон для здоров'я мозку має містити зелень та жирну рибу / Фото unsplash

  • Жирна риба

Про користь жирної риби можна говорити багато. Дієтологи радять споживати її щонайменше двічі на тиждень. Річ у тім, що лосось, скумбрія і сардини, є джерелом жирних кислот омега-3. Ці незамінні жири мають ключове значення для роботи мозку, адже вони підтримують структуру клітин мозку і покращують зв'язок між нейронами.