А ще вони можуть стати ключем до здорового старіння. Це довело нове дослідження, опубліковане в JAMA Network Open, інформує 24 Канал. Учені проаналізували дані понад 47 тисяч жінок, які з 1984 року детально фіксували свій раціон. До моменту аналізу учасницям було від 70 до 93 років.
Дивіться також Зменшує ризик смерті вдвічі: знайшли простий спосіб покращити здоровʼя
Що з'ясували
Жінки, які в середньому віці регулярно їли багаті на клітковину та складні вуглеводи продукти – овочі, фрукти, бобові, цільнозернові – мали на 6–37% більше шансів зберегти здоров'я у старшому віці. А от надмірне споживання рафінованих вуглеводів (цукру, очищених злаків, крохмалистих овочів) зменшувало ці шанси на 13%.
Що мається на увазі під "здоровим старінням"
У дослідженні йшлося про відсутність 11 хронічних захворювань, збереження ясного розуму, фізичної активності та стабільного емоційного стану.
"Ми побачили, що важлива не просто кількість вуглеводів, а саме їхня якість", – зазначив один із авторів, Андрес Ардіссон Корат, дослідник з Центру харчування та старіння при USDA.
Його колега, професор Гарвардської школи громадського здоров'я Ци Сунь, додав:
Ми давно знали, що рослинна їжа корисна. Тепер підтвердили: вона пов’язана і з когнітивним, і з фізичним здоров’ям у літньому віці.
Як отримати більше клітковини з раціону
Дієтологи радять не покладатися на добавки, а звертати увагу на натуральні джерела:
- квасоля, сочевиця
- броколі, брюссельська капуста, горошок, картопля зі шкіркою
- яблука, груші, апельсини, чорниця, полуниця (з шкіркою!)
- вівсянка, ячмінь, колотий горох
- попкорн без масла та цукру
- авокадо, насіння чіа
Зауважте. Навіть +7 грамів клітковини на день уже можуть знизити ризик інсульту. А деякі кулінарні лайфхаки – наприклад, охолодження відвареного рису – можуть зробити навіть прості вуглеводи більш корисними для організму.