Артрит і харчування: який зелений овоч може дійсно полегшити симптоми
- Броколі може полегшити симптоми артриту завдяки вмісту вітаміну C, вітаміну K, сульфорафану і клітковини, які зміцнюють імунітет, підтримують міцність кісток і знижують запалення.
- Легка фізична активність, зниження ваги і збалансоване харчування з меншим вмістом цукру і шкідливих жирів також можуть допомогти в боротьбі з артритом.
Артрит – це серйозне захворювання. Для багатьох людей, особливо старшого віку, це щоденна боротьба з болем, скутою рухливістю та запаленням.
За статистикою, майже третина людей у віці 50 – 64 років уже відчувала симптоми артриту. Зазвичай, аби полегшити стан при артриті, медики призначають ліки, вправи, фізіотерапію. Але важливу роль може відігравати і харчування. Один із продуктів, що набирає популярності серед дієтологів, — звичайна броколі, передає 24 Канал з посиланням на дослідження.
Дивіться також Найкращий фрукт для кишківника – недооцінена суперсила малини
Чому броколі така корисна при артриті
У броколі супердоза вітаміну С. Одна чашка – майже добова норма цього антиоксиданту. Броколі не лише зміцнює імунітет, а й допомагає боротися із запаленням у суглобах.
Вітамін К, якого теж багато у броколі, бере участь у підтримці міцності кісток і регуляції запальних процесів. Дослідження показують: чим більше вітаміну К — тим менший ризик розвитку остеоартриту.
Сульфорафан – особлива сполука, яка захищає хрящі від руйнування. Вона також є в цвітній і білокачанній капусті, але в броколі — найбільше.
Клітковина – наступна причина користі броколі. Вона потрібна не лише для гарного травлення. Все більше досліджень свідчать, що здоровий кишківник може знижувати рівень запалення в організмі, зокрема й у суглобах.
Готувати броколі просто / Фото Unsplash
Що ще допоможе полегшити симптоми артриту
Легка активність – плавання, прогулянки, йога – знижує біль і підтримує гнучкість. Також варто попрацювати над зниженням ваги, якщо вона є. Навіть мінус 2 – 3 кілограми зменшують навантаження на суглоби, особливо коліна.
Стежте, аби в раціоні було менше цукру і шкідливих жирів. Натомість додайте більше овочів, риби, цільнозернових продуктів. Також варто звернути увагу на спеції. Зокрема, куркума й імбир відомі своїми природними протизапальними властивостями.
Важливо! Всі ці поради – чудове доповнення, але не заміна лікування. Найкращий результат забезпечить саме комплексний підхід.
Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.