Як нут і квасоля змінюють здоров’я: неочікувані результати дослідження
- Дослідження Технологічного інституту Іллінойсу показало, що споживання бобових може покращити здоров’я серця та обмін речовин у людей з предіабетом.
- Учасники, які споживали нут, зменшили рівень холестерину, а ті, що їли чорну квасолю, знизили рівень запального маркера інтерлейкіну-6.
- Бобові, як-от сочевиця і чорна квасоля, багаті на білок, клітковину та антиоксиданти, які допомагають контролювати апетит, рівень цукру та боротися із запаленням.
Додавання всього лише однієї чашки бобових у щоденне меню може не тільки надовго подарувати відчуття ситості, але й позитивно вплинути на стан серця та обмін речовин.
Нове дослідження бобових
До такого висновку дійшли науковці з Технологічного інституту Іллінойсу: їхнє свіже дослідження демонструє, що регулярне споживання бобових може стати легким і доступним кроком на шляху до профілактики хронічних захворювань, пише 24 Канал з посилання на Earth.
Також на тему Чи варто пити каву на голодний шлунок
Дослідження було зосереджене на двох популярних видах бобових та їхньому впливі на людей з предіабетом – станом, що може передувати розвитку цукрового діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань.
Багато людей із предіабетом стикаються з порушенням жирового обміну в крові та хронічним системним запаленням, а це – важливі фактори ризику для серця та судин,
– зазначила докторантка Морган Сміт.
Протягом 12 тижнів 72 учасники з предіабетом щодня отримували одну чашку нуту, чорної квасолі або рису (контрольна група). Аналізи крові дозволили оцінити рівень холестерину, маркери запалення та показники цукру до й після експерименту.
Бобові здатні покращити здоровʼя серця і обмін речовин
Результати виявилися дивовижними: у тих, хто щодня споживав нут, рівень загального холестерину знизився з 200,4 до 185,8 мг/дл. У групи, що їла чорну квасолю, значно зменшився рівень запального маркера – інтерлейкіну-6. Примітно, що жоден із видів бобових не вплинув на рівень глюкози, проте обидва допомогли скоригувати інші важливі показники здоров’я.
Сочевиця та нут мають ніжний, злегка горіховий смак і щільну текстуру – вони ідеально підходять для супів, рагу, салатів чи навіть хумусу. Ці бобові багаті на рослинний білок, клітковину та мінерали, такі як залізо і магній, що допомагають підтримувати травлення, контролювати апетит і рівень цукру.
Чорна квасоля – ще один чудовий варіант. Її насичений смак і кремова текстура добре поєднуються з різноманітними стравами. Окрім білка та клітковини, цей вид містить антоціани – потужні антиоксиданти, які борються із запаленням та окислювальним стресом.
Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.