Укр Рус
13 липня, 08:58
2

Їжте 2 ложки кунжуту щодня – ось що станеться з вашим організмом

Основні тези
  • Щоденне споживання 2 столових ложок кунжуту покращує здоров'я серця, знижує холестерин та окислювальний стрес.
  • Дослідження показало, що кунжут має значний ефект на серцево-судинне здоров'я, особливо при гіпертонії, діабеті чи ожирінні. 

Насіння кунжуту – простий інгредієнт, який легко додавати до багатьох страв, але користь для організму буде значна та відчутна. Щоденне споживання всього 2 столових ложок кунжуту може суттєво покращити здоров'я серця, знизити рівень холестерину та зменшити окислювальний стрес.

Як проводили дослідження?

Про це свідчить нове клінічне дослідження, опубліковане в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, передає 24 Канал. У дослідженні взяли участь 60 дорослих із підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань. Упродовж 8 тижнів одна група щодня додавала до свого раціону дві столові ложки (30 грамів) насіння кунжуту, а інша – не змінювала звичний режим харчування.

Дивіться також Порушує обмін глюкози та шкодить печінці: як всього один фактор запускає зміни в організмі 

Результати виявились вражаючими, в учасників зафіксували зниження "поганого" холестерину (LDL); зменшення загального рівня холестерину та покращення антиоксидантного статусу організму.

Автори підкреслили, що навіть невеликі щоденні дози кунжуту здатні мати клінічно значущий ефект для серцево-судинного здоров'я, особливо у людей, схильних до гіпертонії, діабету чи ожиріння.

Чому кунжут такий ефективний?

Кунжут містить:

  • Лігнани (сезамін, сезамолін) – потужні антиоксиданти;
  • Фітостероли, які знижують всмоктування холестерину;
  • Ненасичені жирні кислоти, корисні для серця;
  • Клітковину, магній і кальцій, що підтримують тиск, кістки та метаболізм.

Як вживати кунжут щодня

Можна додати насіння до вівсянки, каші або йогурту. Це чудова посипка до салатів, супів чи запечених овочів. Також можна використовувати кунжутну пасту (тахіні) як заправку до страв. Додавати до домашнього хліба або крекерів.

Дослідники наголосили, що користь має саме ціле, неочищене насіння кунжуту. Його можна трохи обсмажити для покращення смаку, але не перегрівати – інакше знижуються антиоксидантні властивості.

Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.