Укр Рус
11 липня, 11:10
2

Яка популярна ягода допоможе захистити мозок

Основні тези
  • Чорниця, багата на антоціани, допомагає покращити пам’ять і знижує ризик деменції, як показало дослідження з учасниками з когнітивними порушеннями.
  • Свіжа або заморожена чорниця без обробки є найкращим вибором для збереження її корисних властивостей, тоді як термічна обробка зменшує вміст антоціанів. 

Чорниця не лише смачна й універсальна, ця ягода і справді має низку переваг для здоров'я. Її активно додають у смузі, салати, вівсянку чи їдять просто так. І це саме той випадок, коли смачно означає корисно.

Насправді чорницю вважають функціональною їжею, тобто вона належить до продуктів, які не тільки поживні для організму, а й мають терапевтичний ефект. Та найбільше науковців цікавить її вплив на мозок. Нове дослідження щодо цього опублікували в журналі Nutrients, передає 24 Канал.

Дивіться також Білок, який рятує нирки: що їсти при діабеті 2 типу 

В дослідженні взяли участь люди з надмірною вагою та легкими когнітивними порушеннями. Упродовж 12 тижнів вони щодня вживали порошок чорниці. В результаті вчені відзначили поліпшення пам'яті та когнітивних функцій в усіх учасників. Ба більше, вчені припустили, що регулярне споживання чорниці може знижувати ризик розвитку деменції.

Чому чорниця корисна для мозку

Ключову роль у цьому процесі відіграють антоціани – природні антиоксиданти, що надають ягодам характерного темно-синього кольору. За словами дієтолога Меггі Мун, саме антоціани допомагають покращити пам’ять, просторове сприйняття та зменшити ймовірність вікових порушень, зокрема хвороби Альцгеймера.

Це і справді важливі дані, адже за даними Nature Medicine, до 2060 року кількість людей із деменцією у світі може майже подвоїтись.

Яку чорницю обрати

Втім, як наголосили дослідники, не вся чорниця – однаково корисна. Якщо додавати її до солодкої випічки (мафінів, пирогів тощо), користь може нівелюватися. Це підтвердило інше дослідження, опубліковане в JAMA Neurology. У ньому ідеться, що надлишок ультраоброблених продуктів негативно впливає на мозок, незалежно від наявності корисних інгредієнтів.

Свіжа чи заморожена – яка ягода краще

Найкращий вибір – свіжа або заморожена чорниця без обробки. Термічна обробка зменшує вміст антоціанів на 10–21%. Проте дика чорниця – витриваліша, вона зберігає більше антиоксидантів навіть після нагрівання.

Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.