Назвали найшкідливіші олії для приготування страв
Чи безпечно смажити на олії – це питання, яке знову і знову викликає суперечки серед дієтологів, лікарів та вчених. Дійсно, не всі олії витримують високі температури, а їх неправильний вибір може призвести до утворення шкідливих з'єднань, а відтак спричинити негативний вплив на організм та здоров'я.
24 Канал наводить аргументи Алекси Руані, доктора наук та викладача Академії наук про здоров'я щодо того, як обирати олію для приготування страв.
Дивіться також Яке молоко корисніше – натуральне чи рослинне
Найтривожнішими аспектами у цьому питанні є токсичність, окислення та руйнування структури масел при нагріванні.
Точка димлення та утворення вільних радикалів
Точка димлення — це температура, за якої олива стає небезпечною і починає популяризувати дим. Перевищення цієї температури призводить до утворення радикалів, які взаємодіють з киснем і утворюють шкідливі сполуки. Вони можуть завдати шкоди клітинам і ДНК організму. Небезпечною є особлива сполука HNE, яка накопичується за тривалого та повторного використання олії.
Ось перелік масел, які вважаються найбільш шкідливими при приготуванні їжі через їх нестабільність та схильність до утворення вільних радикалів:
- Соєва олія
- Кукурудзяна олія
- Ріпакова олія
- Соняшникова олія
- Сафлорова олія
Ці олії містять поліненасичені жири, які при нагріванні руйнуються, виділяючи шкідливі сполуки.
Варто знати! Найкраще для приготування підійдуть: кокосова олія, топлена олія (ГХІ), вершкове масло і рафінована пальмова олія, адже вони є найбільш стійкими до нагрівання.
Приготування за високих температур
Для смаження, запікання та приготування на грилі рекомендується використовувати олію з високою температурою димлення, наприклад, рафіновану оливкову олію, олію авокадо, гхі або кокосову олію. Це дає змогу мінімізувати ризики утворення ігрових сполук.
Неправильне зберігання олій
Окислення і вплив сонячних променів негативно впливають на якість олії, спричиняючи її згіркнення. Для збереження властивостей олії рекомендується зберігати в прохолодному і темному місці, з кришкою, що щільно закривається. Бажано купувати невеликі обсяги, щоб продукт залишався стабільним.