УКР РУС
17 січня 2025, 19:28
2

Достатньо їсти лише деякі продукти: знайшли простий спосіб покращити імунітет

Основні тези
  • Клітковина ферментується в кишківнику, утворюючи коротколанцюгові жирні кислоти, які посилюють імунну відповідь і знижують запальні процеси.
  • Дослідження виявило, що клітковина може зменшувати тяжкість симптомів грипу та інших вірусних інфекцій, активуючи імунні клітини і регулюючи запалення.
  • Рекомендоване споживання клітковини: чоловікам 30 – 38 г на день, жінкам 21 – 25 г, дітям 19 – 25 г, з найкращими джерелами, такими як яблука, бобові та злаки.

Наша імунна система значною мірою залежить від нашого харчування, особливо від корисних бактерій і речовин, які утворюються в кишківнику з певних продуктів.

Останнє дослідження вчених з Гонконгського університету підтвердило, що натуральна клітковина, яка міститься в овочах, бобових і злаках, може поліпшити імунітет і допомогти організму протистояти вірусам, включаючи грип, повідомляє 24 Канал.

Також на тему  Як виміряти біологічний вік

Ці наукові роботи показали, що клітковина запускає мікробіотичну реакцію, стимулюючи виробництво речовин, які сприяють боротьбі з інфекціями.

Як це працює

Коли клітковина потрапляє в кишківник, корисні бактерії починають її ферментувати, що призводить до утворення коротколанцюгових жирних кислот (КЛЖК) – молекул, які посилюють імунну відповідь. Ці кислоти переміщуються по організму через кровообіг, активуючи імунні клітини та зменшуючи запальні процеси.

Дослідження охопило різні віруси, включаючи:

  • Грип А (IAV): зменшення тяжкості симптомів.
  • Респіраторно-синцитіальний вірус (RSV): зниження запалення в легенях.
  • SARS-CoV-2: придушення реплікації вірусу в клітинах.

У пацієнтів з грипом часто спостерігали брак бактерій, які виробляють КЛЖК, таких як Faecalibacterium prausnitzii та Ruminococcus spp. Однак у випадку деяких прихованих інфекцій (наприклад, ВІЛ) вплив КЛЖК виявився зворотним, загострюючи запальні процеси.

Чому це важливо

Клітковина не є заміною вакцинам, але вона допомагає імунній системі краще реагувати на інфекції. Це особливо важливо для вірусів, проти яких не існує специфічної вакцини або лікування. КЛЖК активують рецептори імунних клітин, регулюють рівень запалення та сприяють підтримці здоров’я дихальних шляхів.

Ось мінімальні рекомендації щодо споживання клітковини від дослідників:

  • Чоловікам необхідно 30 – 38 г клітковини на день (це приблизно еквівалентно одному огірку або чашці броколі).
  • Жінкам рекомендується 21 – 25 г.
  • Дітям – 19 – 25 г.

Найкращі джерела клітковини: яблука, банани, ягоди, цибуля, сочевиця, нут, злаки, горіхи та насіння. Клітковина може полегшити перебіг вірусних інфекцій, таких як грип, і сприяти підвищенню захисту дихальних шляхів, підвищуючи ефективність вакцин.

Якщо ваш раціон буде багатий клітковиною, можливо, вам не знадобиться приймати антибіотики, і ваша імунна система зможе впоратися з вірусами самостійно в розпал сезонних епідемій, стверджують дослідники.

Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.