Як кількість солі в їжі може впливати на ризик депресії
- Дослідження Сіньцзянського медичного університету виявило, що звичка досолювати їжу пов'язана з підвищеним ризиком депресії та тривожних розладів.
- Аналіз даних UK Biobank показав, що у людей, які постійно досолюють страви, ймовірність психоемоційних порушень на 40% вища.
Якщо ви любите досолювати страви, у нас для вас невтішні новини. Така поширена звичка може бути пов'язана з вищим ризиком розвитку депресії та тривожних розладів.
Про це свідчить дослідження, проведене командою Сіньцзянського медичного університету, передає 24 Канал.
Дивіться також Виявили 17 факторів, які найбільше шкодять довголіттю
Звичка досолювати їжу та ризик депресії
У межах масштабного проєкту UK Biobank науковці проаналізували дані понад 439 тисяч жителів Великої Британії. Виявилося, що серед тих, хто постійно досолює страви, ймовірність виникнення психоемоційних порушень була на 40% вищою, ніж у тих, хто не мав такої звички.
Навіть епізодичне вживання солі впливало на ризики – хоча й не так суттєво (збільшення на 5–8%).
Фахівці припустили, що надмірна кількість солі може:
- прискорювати біологічне старіння, зокрема – мозку;
- впливати на баланс нейромедіаторів, таких як серотонін і дофамін, що відповідають за наш настрій та емоційну стабільність.
Чи варто відмовлятись від солі
Водночас, мова не про повну відмову від солі. Автори наголосили, що важлива не заборона, а усвідомленість у харчуванні.
Раціон із помірною кількістю солі – це не лише турбота про серце й тиск, а й один із кроків до кращого психічного самопочуття.
Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.