Короткочасні переїдання найбільше шкодять конкретному органу, і ні – це не шлунок
- Короткочасне переїдання жирною та солодкою їжею може змінити чутливість мозку до інсуліну та сприяти накопиченню жиру в печінці.
- Дослідження показало, що короткочасне висококалорійне харчування впливає на когнітивні функції, знижує здатність до навчання та змінює реакцію на винагороду та покарання.
Вчені з'ясували, що навіть п'ятиденне переїдання жирною та солодкою їжею може змінити роботу мозку. Крім того надто калорійні прийоми їжі можуть сприяти накопиченню жиру в печінці.
Як переїдання впливає на мозок
Науковці з Німеччини дослідили, як короткочасне переїдання впливає на чутливість мозку до інсуліну, інформує 24 Канал. До дослідження залучили 29 чоловіків зі здоровою вагою, частина з яких споживала на 1500 калорій більше норми протягом п’яти днів.
Дивіться також Жир на животі може бути корисним: в яких випадках
Вже через кілька днів такої дієти вплив інсуліну на мозок посилився, а через тиждень після повернення до нормальної дієти чутливість мозку до гормону знизилася. Зміни стосувалися областей мозку, відповідальних за пам’ять, винагороду та поведінку.
Важливо! Хоч вага учасників не змінилася, дослідження показало, що порушення чутливості мозку до інсуліну можуть стати однією з причин ожиріння та змін поведінки щодо стимулів їжі.
Вплив на когнітивні функції та систему винагороди
Аналіз білої речовини мозку показав зниження її цілісності в ключових ділянках, що може свідчити про потенційний вплив короткочасного висококалорійного харчування на когнітивні здібності.
Ще один цікавий результат – погіршення здатності до навчання через систему винагороди. Цей процес важливий для мотивації та прийняття рішень, зокрема у виборі їжі. Відомо, що у людей з ожирінням ця система порушується, що проявляється у підвищеній тязі до калорійної їжі.
Учасники дослідження проходили тест "go/no-go", який оцінює реакцію на винагороду та покарання. Після 5 днів високожирової дієти їхня чутливість до винагород знизилася, а реакція на покарання стала сильнішою. Це означає, що вони гірше реагували на позитивні стимули та гостріше – на негативні.
"Навіть після тижня повернення до звичного раціону ці показники не повернулися до початкового рівня", – ідеться у дослідженні.
Таким чином, навіть короткочасне споживання висококалорійної їжі може запустити зміни, характерні для ожиріння, навіть у людей з нормальною вагою.
Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.