Бактерії в роті впливають на наші розумові здібності та роботу мозку
- Бактерії в роті, особливо роду Neisseria, можуть покращувати когнітивні функції, такі як робоча пам'ять і виконавчі функції.
- Переважання Neisseria в ротовій мікрофлорі пов'язане з кращими показниками пам'яті, тоді як Prevotella може бути поширеною у людей з когнітивними порушеннями.
- Оксид азоту, вироблений бактеріями Neisseria, позитивно впливає на артеріальний тиск і нейропластичність, що може захищати центральну нервову систему.
- Збільшення кількості Neisseria можна досягти через вживання свіжих овочів, що може покращити здоров'я мозку.
Нове дослідження показало, що бактерії у вашій ротовій порожнині, можуть впливати не лише на здоров'я ясен і зубів, а й на функціонування мозку.
Дослідження, проведене вченими з Університету Ексетера у Великобританії, показало, що у людей з легкими когнітивними порушеннями покращуються робоча пам'ять, виконавчі функції та зорова увага, якщо в роті переважають бактерії роду Neisseria, повідомляє 24 Канал з посиланням ScienceAlert.
Також на тему Поганий сон може бути ознакою небезпечної хвороби
Бактерії в роті впливають на мозок
У вибірці були 55 осіб, 33 з яких мали легкі когнітивні розлади. Навіть серед учасників, які не страждали на когнітивні проблеми, переважання Neisseria в ротовій мікрофлорі покращувало показники робочої пам'яті.
Отримані результати узгоджуються з останніми дослідженнями, які вказують на те, що причиною деменції можуть бути бактерії в ротовій порожнині. В останні роки поганий стан ротової порожнини став розглядатися як важливий фактор ризику когнітивних порушень. Вчені навіть виявили бактерії, пов'язані із захворюваннями ясен, у мозку людей, які померли від хвороби Альцгеймера.
Чому існує такий звʼязок
Проте не всі мікроби ротової порожнини шкодять мозку. Як і у випадку з кишковою флорою, важливий баланс мікробіому. Рід Neisseria включає понад двадцять видів бактерій, багато з яких безпечні. Останні дослідження показали, що ці бактерії допомагають знизити артеріальний тиск, перетворюючи нітрати з овочів на оксид азоту.
Оксид азоту – це важлива сигнальна молекула, яка захищає від захворювань ясен і допомагає контролювати артеріальний тиск. Деякі нейробіологи вважають, що оксид азоту може захищати центральну нервову систему, покращуючи нейропластичність і ефективність нейронних сигналів. Цікаво, що у людей з генетичною схильністю до хвороби Альцгеймера часто виникають проблеми з природним виробленням оксиду азоту.
Як збільшити кількість корисних бактерій
У останньому дослідженні автори виявили, що у багатьох учасників з легкими когнітивними порушеннями та генетичною схильністю до хвороби Альцгеймера в мікробіомах ротової порожнини переважали бактерії роду Prevotella, а не Neisseria.
Вчені припускають, що збільшення кількості Neisseria і приборкування Prevotella в ротовій порожнині може підвищити доступність оксиду азоту і, тим самим, вплинути на здоров'я мозку. Найпростіший спосіб досягти цього – вживати більше свіжих овочів.
Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.