Популярний кисломолочний продукт захищає від раку
- Дослідження зі США та Японії показало, що регулярне вживання йогурту може знизити ризик розвитку колоректального раку.
- Дані з тривалих проєктів NHS та HPFS вказують, що споживання двох або більше порцій йогурту на тиждень знижує ризик на 20% для певних типів раку.
- Встановлено, що онкопротекторний ефект йогурту може бути пов'язаний з його впливом на мікробіом кишківника, але потрібні подальші дослідження для підтвердження цього.
- Результати важливі на фоні зростання випадків колоректального раку серед молоді в США, викликаючи занепокоєння медиків.
Група дослідників зі США та Японії представила нові наукові дані про користь йогурту для здоров'я. В їхньому дослідженні вказується, що регулярне вживання цього кисломолочного продукту протягом тривалого часу може знизити ймовірність розвитку одного з найбільш небезпечних типів колоректального раку.
Йогурт виготовляється з натурального молока з додаванням закваски, що містить культури болгарської палички та термофільного стрептокока, повідомляє 24 Канал з посиланням на Gut Microbes.
Також на тему Популярний кисломолочний продукт продовжує тривалість життя
Протягом багатьох років фахівці підкреслюють його позитивний вплив на організм. Відомо з наукової літератури, що пробіотики, які містяться в йогурті, допомагають підтримувати баланс мікрофлори кишківника, запобігаючи запальним процесам і діареї.
Нове дослідження користю йогурту
Нещодавно була опублікована стаття, в якій велика команда онкологів, імунологів та інших фахівців довела, що вживання двох або більше порцій йогурту на тиждень може мати виражений онкопротекторний ефект.
В основі нового дослідження лежать дані з двох великих тривалих проєктів: Nurses’ Health Study (NHS) та Health Professionals Follow-up Study (HPFS), які вивчали вплив різних факторів, включаючи харчування, на здоров'я медичних працівників.
Учасники регулярно (раз на два роки) заповнювали анкети, в яких ділилися інформацією про свій спосіб життя, стан здоров'я та інші важливі аспекти. Жінки-учасниці були у віці від 30 до 55 років на початку досліджень у 1976 році, а чоловіки – від 40 до 75 років у 1986 році. Спостереження тривали до 2016 року.
Учені проаналізували дані більш ніж 132 тисяч осіб (87 379 жінок і 44 677 чоловіків), вивчивши 3079 випадків колоректального раку серед них. Також були проаналізовані зразки тканин учасників з підтвердженим діагнозом.
Спочатку статистичний аналіз не виявив зв'язку між вживанням йогурту і загальною захворюваністю колоректальним раком. Однак, коли фокус був зосереджений, з'ясувалося, що тривале вживання йогурту корелює з нижчою ймовірністю виникнення злоякісних пухлин кишківника, позитивних за біфідобактеріями (Bifidobacterium).
Йогурт зменшує ризик колоректального раку
У людей, які вживали дві або більше порцій продукту на тиждень, ризик зіткнутися з такою онкопатологією був на 20% нижчим. Ця тенденція була відзначена особливо у випадках раку проксимальної частини товстої кишки, позитивної за біфідобактеріями. Цей тип пухлини виникає в правій частині товстої кишки і характеризується вищою смертністю у порівнянні з раком прямої кишки.
Автори нового дослідження припустили, що виявлений онкопротекторний ефект йогурту може бути пов'язаний з його позитивним впливом на мікробіом кишківник. Однак для підтвердження цього необхідні подальші дослідження.
Відкриття вчених є важливим, враховуючи негативну статистику щодо колоректального раку, яка свідчить про те, що на нього хворіють все молодші люди. У США нещодавно було встановлено, що найбільш помітне зростання випадків таких онкопатологій спостерігається у дітей та підлітків, що викликає серйозне занепокоєння у медиків.
Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.