Укр Рус
18 грудня, 22:05
2

Не випічка та солодощі: назвали головний продукт, який "вбиває" ваше серце

Основні тези
  • Дослідження Лундського університету показало, що солодкі напої підвищують ризик серцевих захворювань, таких як ішемічний інсульт та аневризма черевної аорти.
  • Помірне споживання випічки, морозива та шоколаду може бути корисним для здоров'я серця, на відміну від солодких напоїв.
  • Отримані висновки можуть не стосуватися всіх, оскільки дослідження зосереджувалося лише на шведській популяції.

Нові дослідження спростували поширене уявлення про шкоду солодкого для здоров'я серця. Виявилось, що що помірне споживання солодкого може бути навіть корисним для здоров'я, а ось солодкі напої несуть значні ризики.

Такі висновки зробили дослідники з Лундського університету, інформує 24 Канал. Вони 20 років спостерігали за майже 70 000 людей, вік яких становив 45 – 83 років, половина з них – жінки. 

Дивіться також Які зміни відбудуться з організмом, якщо щодня їсти квасолю

Солодкі напої є найбільним ворогом серця 

Найбільш резонансим висновком дослідження стало те, що різні джерела доданого цукру впливали на здоров’я серця по-різному. Зокрема, напої з цукром виявилися особливо "агресивними".

Люди, які вживали понад 8 порцій солодких напоїв на тиждень, мали підвищенні ризики небезпечних хвороб:

  • ішемічного інсульту на 19%,
  • серцевої недостатності на 18%,
  • фібриляції передсердь на 11%,
  • аневризми черевної аорти на 31%.

Тож, дослідники попередили, що споживання солодких напоїв пов'язане із такими небезпечними станами, як ішемічний інсульт та аневризма черевної аорти.

Ба більше, вчені виявили, що чим збільшуєтьчя споживання таких напоїв – зростає і ризик цих хвороб.


Шкода газованих напоїв / Фото unsplash

Випічка, морозиво, шоколад в раціоні допустимі

А ось іншим несподіваним відкриттям учених стало те, що випічка, морозиво та шоколад навпаки мають бути у раціоні людини. Зокрема, вони припустили, що помірне споживання цих ласощів може бути маркером соціальних зв'язків і загального добробуту, а не просто фактором харчування.

Нове дослідження показало, що люди, які отримують від 5% до 7,5% добової норми калорій за рахунок доданого цукру, можуть мати знижений ризик розвитку серцево-судинних захворювань, включаючи ішемічний інсульт, серцевий напад, серцеву недостатність та фібриляцію передсердь.

Цей висновок свідчить про те, що помірне споживання цукру може бути пов'язане з кращим здоров'ям серця порівняно з низьким рівнем споживання цукру.

Неточності дослідження

Автори вважють отримані висновки важливими для медицини у контексті профілактики серцево-судинних захворювань. Однак, попереджають, що, оскільки дослідження зосереджено лише на шведах, результати можуть стосуватися не всіх.

При цьому, в будь-якому випадку напої з цукром, особливо газовані, варто віднести до категорії “вживати з обережністю”, а от щодо випічки, шоколаду – це ще слід перевірити у групах ширшої вибірки. 

Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.