Укр Рус
9 травня, 08:05
2

Три продукти, які різко підвищують рівень цукру

Основні тези
  • Картопля, білий хліб і рис можуть різко підвищувати рівень глюкози в крові через вміст крохмалистих вуглеводів, що може призвести до порушень обміну речовин і підвищеного ризику серцево-судинних захворювань.
  • Експерти рекомендують замінювати ці продукти на вуглеводи з низьким глікемічним індексом, такі як вівсянка, булгур і бобові, щоб підтримувати стабільний рівень енергії і покращувати здоров'я кишечника. 

Картопля, білий хліб і рис – продукти, які багато хто вважає частиною здорового раціону. Проте вони можуть швидко впливати на рівень глюкози в крові через вміст крохмалистих вуглеводів.

Організм легко розщеплює ці речовини до цукру, що провокує різкі скачки глюкози. Професор Тім Спектор, відомий британський епідеміолог, у подкасті Zoe пояснив: часте вживання таких продуктів може призвести до низки проблем, інформує 24 Канал

Дивіться також Чи справді корисне масло гхі 

Недоліки крохмалистих вуглеводів

За словами експерта, зловживання цими вуглеводами може стати причиною порушень обміну речовин, підвищити ризик серцево-судинних захворювань, вплинути на роботу нирок, зору та нервової системи. 

Особливо це актуально для людей із діабетом або предіабетом, у раціоні яких часто переважають макарони, картопля чи рис через їхню низьку жирність.

Однак повністю виключати ці продукти з раціону не варто. Важливо комбінувати їх із клітковиною та корисними жирами – наприклад, овочами, горіхами або оливковою олією. Таке поєднання сповільнює всмоктування цукру й зменшує його різкий підйом у крові.

Чи усім "підходять" вуглеводи

Реакція організму на вуглеводи є індивідуальною і залежить, зокрема, від генетики. Тож універсальної дієти не існує, але загальна порада – зменшити частку швидких вуглеводів у щоденному меню.

Замість білого рису, картоплі чи хліба, експерти рекомендують продукти з повільними вуглеводами: вівсянку, булгур, бобові, ягоди, інжир або солодку картоплю. Вони довше перетравлюються, підтримують мікрофлору кишечника і забезпечують стабільну енергію. 

До того ж, за даними NHS, лише 5 грамів додаткової клітковини на день можуть знизити ризик серцевих хвороб і передчасної смерті на 14%.

Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.