Укр Рус
20 травня, 19:40
2

Секрет довгого і здорового життя: назвали продукти, які обов'язкові в раціоні

Основні тези
  • Дослідження показало, що жінки, які регулярно вживають багаті на клітковину продукти, мають на 6-37% більше шансів зберегти здоров'я в старшому віці.
  • Надмірне споживання рафінованих вуглеводів знижує шанси на здорове старіння на 13%. 

Хоч дієтологи постійно нагадують про користь клітковини, близько 95% людей все одно не отримують її в достатній кількості. А дарма – продукти, багаті на клітковину (бобові, фрукти, овочі, цільнозернові злаки), не лише підтримують роботу кишечника, а й знижують ризик серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та деяких форм раку.

А ще вони можуть стати ключем до здорового старіння. Це довело нове дослідження, опубліковане в JAMA Network Open, інформує 24 Канал. Учені проаналізували дані понад 47 тисяч жінок, які з 1984 року детально фіксували свій раціон. До моменту аналізу учасницям було від 70 до 93 років.

Дивіться також Зменшує ризик смерті вдвічі: знайшли простий спосіб покращити здоровʼя 

Що з'ясували 

Жінки, які в середньому віці регулярно їли багаті на клітковину та складні вуглеводи продукти – овочі, фрукти, бобові, цільнозернові – мали на 6–37% більше шансів зберегти здоров'я у старшому віці. А от надмірне споживання рафінованих вуглеводів (цукру, очищених злаків, крохмалистих овочів) зменшувало ці шанси на 13%.

Що мається на увазі під "здоровим старінням"

У дослідженні йшлося про відсутність 11 хронічних захворювань, збереження ясного розуму, фізичної активності та стабільного емоційного стану.

"Ми побачили, що важлива не просто кількість вуглеводів, а саме їхня якість", – зазначив один із авторів, Андрес Ардіссон Корат, дослідник з Центру харчування та старіння при USDA. 

Його колега, професор Гарвардської школи громадського здоров'я Ци Сунь, додав:

Ми давно знали, що рослинна їжа корисна. Тепер підтвердили: вона пов’язана і з когнітивним, і з фізичним здоров’ям у літньому віці.

Як отримати більше клітковини з раціону

Дієтологи радять не покладатися на добавки, а звертати увагу на натуральні джерела:

  • квасоля, сочевиця
  • броколі, брюссельська капуста, горошок, картопля зі шкіркою
  • яблука, груші, апельсини, чорниця, полуниця (з шкіркою!)
  • вівсянка, ячмінь, колотий горох
  • попкорн без масла та цукру
  • авокадо, насіння чіа

Зауважте. Навіть +7 грамів клітковини на день уже можуть знизити ризик інсульту. А деякі кулінарні лайфхаки – наприклад, охолодження відвареного рису – можуть зробити навіть прості вуглеводи більш корисними для організму.

Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.