Який алкогольний напій найбільше шкодить: результати дослідження вас здивують
Згідно з поширеним переконанням, пиво вважається менш небезпечним алкоголем у порівнянні з іншими напоями. Однак нещодавні дослідження американських учених показали, що вплив пива на організм може бути сильнішим, ніж у коктейлів, вина або міцних спиртних напоїв.
Команда медиків з кількох американських університетів проаналізувала харчові звички людей, які надають перевагу пиву, вину, міцним лікерам або коктейлям, а також тих, хто споживає різні види алкоголю. Нове дослідження показало, що пиво найбільше впливає на харчування та спосіб життя, пише 24 Канал з посиланням на Nutrients.
Також на тему Що таке перегар, чому виникає та як його позбутись
Нове дослідження алкоголю
В опитуванні взяли участь понад 1900 дорослих американців, які вживають алкоголь. З них 38,9% надавали перевагу пиву, 21,8% — вину, 18,2% — лікерам і коктейлям, а 21% — різним алкогольним напоям. Оцінка харчових звичок проводилася за допомогою Індексу здорового харчування, розробленого на основі рекомендацій дієтологів.
Жодна з груп не досягла 80 балів зі 100, достатніх для визнання харчування правильним. Любителі вина набрали 55,1 бала, шанувальники лікерів і коктейлів — 52,8 бала, а ті, хто надавав перевагу різним напоям – 52,6 бала. Споживачі тільки пива отримали всього 49,3 бала.
Пиво шкодить найбільше
Зазвичай до любителів пива відносяться молоді люди, чоловіки з низьким рівнем доходу та курці, які також мали найвищу калорійність раціону (з урахуванням маси тіла) та найменшу фізичну активність.
Автори роботи зазначили, що різниця в якості харчування може залежати від того, в яких ситуаціях зазвичай п’ють той чи інший напій. Наприклад, до пива в різних країнах часто подають м’ясні закуски та страви, багаті простими вуглеводами, але з низьким вмістом клітковини, на відміну від вина, яке зазвичай супроводжується овочевими та молочними стравами.
В деяких випадках раціон може впливати на вибір алкогольного напою: наприклад, смажена чи солона їжа викликає спрагу, що, своєю чергою, сприяє споживанню пива.
В будь-якому випадку, для запобігання захворюванням печінки та іншим проблемам зі здоров’ям важливість харчування не можна недооцінювати. Автори дослідження підкреслили, що лікарям потрібно цікавитися уподобаннями пацієнтів щодо алкогольних напоїв і надавати поради на основі цих даних. Тим, хто споживає тільки пиво, рекомендується збільшити споживання фруктів і овочів, а також більше займатися фізичною активністю.