Чи накривати кришкою страви під час приготування
Під час приготування їжі варто дбати не лише про смакові властивості страви. Аби зберегти максимальну користь від продуктів, слід знати, як правильно готувати їжу.
24 Канал з посиланням на рекомендації ICMR, розповідає як на користь страви впливає той факт, чи накриваєте ви кришкою каструлю/сковорідку під час приготування.
Дивіться також Корисні властивості петрушки: чому вам варто налягати на зелень, особливо чоловікам
Довідково. ICMR Індійська рада медичних досліджень.
За даними медичного дослідницького органу, приготування під закритою кришкою може допомогти краще зберегти поживні речовини. Водночас приготування під відкритою кришкою може зайняти більше часу. Ба більше є й інші дослідження про те, що цей спосіб може також прискорити втрату поживних речовин.
Які рекомендації щодо приготування їжі
За даними ICMR, приготування їжі з відкритою кришкою призводить до тривалішого часу приготування та більшого контакту з повітрям, що може призвести до більших втрат поживних речовин.
На противагу цьому, приготування їжі із закритою кришкою дозволяє швидше приготувати їжу, при цьому краще зберігаючи її поживні речовини завдяки скороченню часу приготування.
У рекомендаціях також зазначається, що хоча зелені овочі та листова зелень можуть змінювати колір при приготуванні під закритою кришкою, цей метод значно мінімізує втрату поживних речовин.
Важливо! Кулінарна обробка важлива для покращення засвоюваності їжі та надання їй більш приємного смаку, покращуючи зовнішній вигляд і текстуру. Це допоможе зробити поживні речовини більш доступними для організму. Приготування їжі вбиває мікроби та знижує ризик отруєнь і заражень.
Методи приготування їжі
Хорошими методам приготування жі є варіння під тиском або приготування на пару. Натомість смаження кразще уникати.
У рекомендаціях ідеться, що приготування на пару є найкращим способом, аби підвищити рівень антиоксидантів і поліфенолів в овочах і зелені. І смаження – найгірший.
І неочікувано у рекомендація вказують, що їжа в мікрохвильовці потребує дуже мало води та готується на пару зсередини. Цей спосіб дуже добре зберігає вітаміни та мінерали, і запобігає вимиванню поживних речовин.