Викиньте з кухні негайно: яке кухонне приладдя "краде" ваше здоров'я

28 грудня 2024, 20:14
Читать новость на русском

Вчені попереджають, що не всі кухонні предмети, які ми використовуємо щодня, є безпечними для здоров’я. Одним із таких ризикованих матеріалів вважається чорний пластик, який може містити токсичні речовини.

Нове дослідження виявило, що чорний пластик, виготовлений із перероблених електронних відходів, може містити шкідливі хімікати, які під впливом високих температур потрапляють у їжу, передає 24 Канал

Дивіться також Перелік корисних продуктів змінився: нові рекомендації щодо здорового харчування від FDA

Чим шкодить чорний пластик

Зокрема, у 85% проаналізованих виробів (таких як ложки, лопатки, черпаки та харчові контейнери) виявили бромовані й фосфорорганічні антипірени — речовини, що зазвичай використовуються в електроніці для уповільнення займання. Ці сполуки пов'язані з ризиками для здоров'я, зокрема можуть негативно впливати на гормональну систему й спричиняти хронічні захворювання.

"Тепло посилює виділення токсичних речовин із пластику в їжу", — зазначає Меган Лю, співавторка дослідження.

Що робити з чорним пластиком

Експерти закликають уникати використання чорного пластику на кухні. Джудіт Енк, ексспівробітниця Агентства з охорони навколишнього середовища США, рекомендує позбутися таких предметів і не здавати їх на переробку. Причина в тому, що більшість підприємств не мають технологій для ефективної переробки цього матеріалу, і він зазвичай опиняється на звалищі.


Чорні пластикові кухонні прибори не варто використовувати / Фото unsplash

Чим замінити чорний пластик

Попри популярність пластику через його зручність, існує безліч альтернатив для безпечного використання на кухні:

  • Дерев'яні ложки, лопатки. Однак їх не слід мити в посудомийній машині, а для тривалого використання варто періодично змащувати маслом.
  • Нержавіюча сталь. Міцний і простий у догляді матеріал, який можна безпечно мити в посудомийній машині.
  • Силікон. Підходить для роботи з тістом чи очищення посуду. Силікон витримує високі температури, однак експерти продовжують досліджувати його потенційні ризики.
  • Скляні контейнери. Оптимальний вибір для зберігання їжі, особливо гарячих страв.