Коли не вистачає гемоглобіну, тканини та м'язи отримують недостатньо кисню і не можуть функціонувати належним чином, пише American Society of Hematology.
Також на тему Чи можна прискорити метаболізм, щоб швидше худнути
Чому може виникнути дефіцит заліза
Ви можете споживати недостатньо продуктів, багатих на залізо, що часто трапляється при суворих дієтах або незбалансованому харчуванні. Також організм може не засвоювати залізо через хронічні захворювання кишківника.
Втрата значної кількості крові внаслідок рясних місячних, травм, захворювань ШКТ або донорства може бути причиною дефіциту. Під час вагітності обʼєм крові збільшується, а кількість заліза залишається незмінною, оскільки плоду також потрібен гемоглобін.
Як зрозуміти, чи вистачає мені заліза
Звичайного аналізу крові з пальця часто недостатньо. Низький рівень гемоглобіну не завжди означає нестачу заліза. Анемія може розвиватися з різних причин, включаючи хронічні хвороби нирок. У деяких випадках рівень гемоглобіну може бути нормальним, а залізо вже в дефіциті, це відбувається, коли зниження гемоглобіну ще не призвело до анемії.
Визначити дефіцит заліза допоможе комплексний аналіз, що включає:
- Рівень заліза в сироватці крові.
- Концентрацію феритину, що відповідає за накопичення заліза.
- Концентрацію трансферину або оцінку здатності сироватки зв’язувати залізо, що показує ефективність транспортування заліза.
Ці аналізи краще здавати після консультації лікаря.
Якщо я почуваюся добре, чи потрібно лікуватися
Багато людей не підозрюють про анемію, пояснюючи свій стан втомою і стресом. Проте дефіцит заліза проявляється через певні симптоми:
- втома, слабкість;
- запаморочення;
- головний біль;
- бліда шкіра;
- прискорене серцебиття;
- ламкі нігті та волосся.
Якщо таких симптомів немає, але рівень заліза низький, його потрібно поповнити. Згодом дефіцит заліза може призвести до анемії та погіршення здоров'я.
Що робити
Лікар може призначити препарати з залізом і спеціальну дієту для підвищення рівня заліза.
Корисні продукти:
- М'ясо: яловичина, свинина, печінка.
- Птиця: курка, індичка, качка.
- Риба та морепродукти.
- Броколі, шпинат, квасоля, горох, злаки, збагачені залізом.
- Сухофрукти, такі як урюк, чорнослив і родзинки.
При анемії правильного харчування може бути недостатньо, і можуть знадобитися препарати заліза у формі таблеток або ін'єкцій. Щоб поліпшити засвоєння ліків, можна приймати вітамін С або пити залізовмісні препарати з апельсиновим соком і споживати фрукти, багаті на вітамін С – такі як грейпфрути, апельсини, полуниця, ківі.