Як яйця впливають на рівень холестерину: нові дані
- Яйця не підвищують рівень "поганого" холестерину, якщо обмежити споживання насичених жирів.
- Насичені жири, а не яйця, суттєво впливають на рівень "поганого" холестерину.
- Дослідження показало, що щоденне споживання яєць знижує рівень ЛПНЩ-холестерину на 5,2%.
- Ризик для серця більше пов'язаний зі споживанням смаженого бекону або ковбаси, ніж з традиційною яєчнею.
Довгі роки яйця вважалися чи не головним ворогом здорового серця: лікарі та дієтологи попереджали, що жовтки сприяють збільшення рівня "поганого" холестерину і, як наслідок, ризику серцево-судинних захворювань. Однак сучасні наукові дані буквально перевертають ці уявлення.
Серцево-судинні захворювання, як і раніше, очолюють список причин смерті в усьому світі, щороку забираючи близько 18 мільйонів життів. Суттєву роль у розвитку цих хвороб відіграє рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) – так званого "поганого" холестерину, пише 24 Канал з посилання на The American Journal of Clinical Nutrition.
Також на тему Крупа, яка допоможе знизити "поганий холестерин"
Саме він здатний відкладатися на стінках судин, формуючи бляшки та перешкоджаючи нормальному кровотоку, що загрожує інфарктами, інсультами та атеросклерозом.
Яйця чи насичені жири: що дійсно впливає на холестерин?
Група дослідників з Університету Південної Австралії вирішила перевірити: чи справді яйця винні у підвищенні "поганого" холестерину. Для цього вони провели рандомізоване контрольоване дослідження: 61 чоловіку середнього віку запропонували на п'ять тижнів перейти на одну з трьох дієт.
- У першій групі учасники щодня їли по два яйця за низького вмісту насичених жирів у раціоні.
- У другій – дотримувалися низькохолестеринової, але більш жирної дієти, при цьому яйця були під забороною.
- Третя група харчувалася за типовим західним зразком з високою кількістю як насичених жирів, так і холестерину, але з мінімальною кількістю яєць.
Чи підвищують яйця холестерин
Результати виявилися неочікуваними: найбільше зниження рівня ЛПНЩ-холестерину (на 5,2%) зафіксували у тих, хто їв яйця щодня та обмежував споживання насичених жирів. У другій групі цей показник знизився всього на 1,5%, а у тих, хто дотримувався західної дієти, рівень "поганого" холестерину майже не змінився.
Головний висновок дослідження: не яйця, а насичені жири суттєво впливають на рівень "поганого" холестерину. Іншими словами, ризик для серця несе не стільки традиційна яєчня, скільки смажений бекон або ковбаса, які часто до неї подаються.
Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.