Укр Рус
13 жовтня, 09:46
2

Чи можна нагрівати мед і як це впливає на його користь

Основні тези
  • Нагрівання меду зменшує термін його придатності, але не робить його шкідливим; мед залишається корисним, але потребує швидкого вживання.
  • Обробка меду включає фільтрацію, опромінення та нагрівання, які роблять його безпечнішим для споживання, хоча й знижують поживну цінність.
  • Дослідження показує, що нагрівання меду до 40°C зберігає його властивості протягом місяця, тоді як при 60°C зміни починаються через 48 годин; при 80°C мед карамелізується за добу.
  • Гідроксиметилфурфураль (ГМФ) вказує на якість меду, але навіть при високих концентраціях він безпечний і виводиться з організму за 48 годин.

При нагріванні у меду зменшується термін придатності, але не утворюються шкідливі речовини й він залишається корисним. Однак мед, що піддавався такій обробці, потрібно швидко зʼїсти.

У роздрібній торгівлі часто зустрічається мед, що пройшов спеціальну попередню обробку перед пакуванням і продажем, пише National Library of Medicine.

Також на тему  Сигнали організму, що ви споживаєте надто багато солі

Як очищають мед

У процес входять такі етапи як:

  • Фільтрація – необхідна для видалення рослинних часток, фрагментів бджіл і воску, а також великих цукрових кристалів.
  • Опромінення, яке використовується для знищення спор бактерій і грибків, особливо це важливо для меду, призначеного для лікувальних цілей.
  • Нагрівання, яке сприяє усуненню надлишку вологи, запобігає бродінню і псуванню продукту, а також допомагає зберегти однорідність консистенції.

Хоча кожен із цих процесів знижує вихідну поживну цінність меду, вони роблять його безпечнішим для споживання.

Як нагрівання впливає на користь меду 

Одне дослідження вивчало, як вплив високих температур і час їх застосування впливають на якість меду. У експерименті взяли участь три зразки натурального меду та один штучний аналог. Протягом п'яти місяців їх піддавали впливу різних температур.

Результати показали, що при 40 градусах за Цельсієм всі зразки меду зберігали свої корисні властивості протягом місяця. При температурі 60 градусів зміни в складі починалися після 48 годин.

А обробка і зберігання при 80 градусах не змінювала характеристики меду протягом лише шести годин, але через добу мед починав карамелізуватися. 

У складі меду також присутній гідроксиметилфурфураль (ГМФ) – речовина, яка утворюється в ході розкладання цукрів. Вона служить показником якості меду. Висока концентрація ГМФ вказує на те, що мед піддавався тривалому нагріванню, може бути старим або фальсифікованим.

Попри це, ГМФ також присутній в інших продуктах, таких як цукор, фруктові соки, хліб, молочні продукти і пластівці для сніданку. Дослідження показало, що висока концентрація ГМФ у 240 мг виводиться з організму через 48 годин і не має шкідливого впливу на здоров'я.

Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.