Чи дійсно насичені жири підвищують "поганий" холестерин і шкідливі для серця
- Гіпотеза про шкоду насичених жирів, запропонована Анселом Кісом у 1950-х роках, критикується за відсутність об'єктивності, оскільки зосереджувалася на країнах з низьким споживанням цих жирів.
- Ніна Тейхолц заявляє, що нові дослідження ставлять під сумнів стару гіпотезу про шкоду насичених жирів, але державні рекомендації досі наполягають на їх обмеженні.
Уявлення про шкоду насичених жирів для серцево-судинної системи, яке з’явилося ще в 1950-х роках, може бути хибним.
Про це повідомляє 24 Канал з посиланням на наукову статтю для Національної медичної бібліотеки.
Дивіться також Як відновити організм після святкового застілля: практичні поради
Що відомо про гіпотезу
Гіпотеза про шкоду насичених жирів була запропонована фізіологом Анселом Кісом у 1950-х роках. Він дійшов висновку, що високий рівень холестерину провокує утворення жирових відкладень в артеріях, ґрунтуючись на даних досліджень у регіонах із низьким споживанням насичених жирів, таких як Сардинія та Японія. На основі цього Кіс розпочав масштабне дослідження "Сім країн", яке стало основою для просування цієї теорії.
Проте критикували вказували, що дослідження зосереджене виключно на країнах, де результати узгоджувалися із запропонованою гіпотезою. Зокрема, в аналізі були відсутні регіони, відомі високим споживанням насичених жирів, такі як Франція та Швейцарія, які також повідомляють про низький рівень серцево-судинних захворювань. Це упущення викликало занепокоєння щодо об'єктивності та повноти результатів дослідження.
Новий погляд на насичені жири
Ніна Тейхолц, відома прихильниця вживання насичених жирів із м'яса та молочних продуктів, стверджує, що сучасні дослідження виявили слабкі сторони первинної гіпотези. Вона зазначає, що переоцінка старих клінічних випробувань і нові аналітичні дані ставлять під сумнів усталену думку.
Тейхолц також звертає увагу, що багато державних рекомендацій досі наполягають на обмеженні насичених жирів, попри нові дослідження, які не підтверджують зв’язок між цими жирами і серцево-судинними захворюваннями.
Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.