Вчені назвали основні джерела "вічних хімікатів"
- Основними джерелами ПФАС є питна вода, морепродукти, яйця та коричневий рис, які досі потрапляють в організм людини.
- Рівень ПФАС у харчових продуктах зменшився, але питна вода залишається значним джерелом ризику, особливо в районах із забрудненим водопостачанням.
І хоч упродовж останніх 20 років рівень так званих "вічних хімікатів" (ПФАС) у продуктах знизився, вони все ще потрапляють в організм людини. Згідно з новими даними, основними джерелами ПФАС є питна вода, морепродукти, яйця та коричневий рис.
На цьому наголосили дослідники з Школи громадської охорони здоров'я Бостонського університету, передає 24 Канал. Вони проаналізували дані понад 700 дорослих, зокрема інформацію про їхнє харчування та аналізи крові.
Дивіться також Померла за 8 днів: жінка заразилась небезпечною амебою після промивання носа
Довідково. ПФАС – це група хімічних сполук, які часто використовують у виробництві промислових товарів і побутових речей. Головна їх небезпека в тому, що ці речовини майже не розкладаються, а навпаки накопичуються в організмі, як наслідок можуть стати причиною серйозних захворювань, зокрема раку, а також спричинити ураження печінки та порушення у репродуктивній системі.
Що виявили вчені
Вживання морепродуктів, яєць і коричневого рису може бути пов'язане з вищим рівнем ПФАС в організмі. При цьому рівень хімікатів у харчових продуктах загалом зменшився порівняно з минулими десятиліттями. Це пов'язують із запровадженими обмеженням у виробництві пакування та зміні підходів у харчовій промисловості.
Втім, питна вода залишається значним джерелом ризику. Учені також представили результати аналізу крові добровольців – мешканців Каліфорнії, які свідчать, що у тих, хто живе в районах із забрудненим водопостачанням, рівень ПФАС помітно вищий.
Тобто, навіть якщо харчування наразі становить менше ризиків для здоров'я у контексті забруднення ПФАС, якість води й надалі має значний вплив на здоров'я людей.
Що далі
Учені вважають, що слід звертати увагу не лише традиційні ПФАС (такі як ПФОА і ПФОС), а й новим їхнім формам, а також іншим джерелам впливу – повітрю, пилу, косметиці тощо.
Зауважте. Після публікації нових даних, Агентство з охорони навколишнього середовища США (EPA) частково скасувало деякі стандарти, однак подовжило терміни введення обов'язкових обмежень щодо найбільш небезпечних ПФАС.
Що можуть зробити споживачі
Варто обирати продукцію з маркуванням "без фтору" та уникати неперевірених джерел води. Тоді як влада та регуляторні органи мають продовжувати посилення контролю за впливом ПФАС не лише через їжу, а й через інші елементи довкілля.
Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.