Укр Рус
4 грудня, 16:02
2

Небезпека у вашій тарілці: популярний харчовий загусник може провокувати діабет

Основні тези
  • Каррагінан (E407), харчова добавка, пов'язаний з підвищеним ризиком діабету 2 типу та запаленням кишківника.
  • Дослідження на 20 чоловіках показало зниження чутливості до інсуліну та ознаки запалення; результати потребують подальшого вивчення.
  • Діабет 2 типу вражає майже кожного десятого дорослого у світі; ризик зростає у людей із надмірною вагою та віком понад 45 років.
  • Подальші дослідження потрібні для розуміння впливу на жінок та людей старшого віку.

Харчова добавка, яку широко використовують як загусник і емульгатор у м’ясі, сирі, молочних продуктах та їхніх замінниках, може бути пов’язана із підвищеним ризиком розвитку діабету 2 типу.

Про це свідчать результати дослідження, опублікованого в журналі BMC Medicine, повідомляє 24 Канал. Мова про Каррагінан (E407).

Дивіться також Турбота про кишківник і не тільки: в чому суть дієти Майра, яка стає усе популярнішою

Що таке каррагінан і чому він небезпечний

Каррагінан застосовується в харчовій промисловості з 1950-х років. Раніше досліди на тваринах показували, що він може провокувати запалення кишківника, утворення виразок і підвищення рівня цукру в крові. Однак його вплив на здоров'я людей до цього часу залишався недостатньо вивченим.

Нове дослідження

У дослідженні взяли участь 20 молодих чоловіків. Протягом 2 тижнів їхній раціон доповнювали або плацебо, або каррагінаном у дозах, що у 2-3 рази перевищували середнє споживання в США.

Результати показали:

  • У тих, хто отримував каррагінан, зросла проникність кишківника — ознака запалення.
  • У чоловіків із підвищеною вагою знизилася чутливість до інсуліну — гормону, що контролює рівень цукру в крові. Це може бути першим кроком до розвитку діабету 2 типу.
  • У цієї групи також виявили ознаки запалення в крові та мозку, особливо у гіпоталамусі, який регулює апетит і метаболізм.

Діабет 2 типу є глобальною проблемою, яка вражає майже кожного десятого дорослого у світі. Зниження чутливості до інсуліну — це ранній сигнал, що може призводити до хвороби. Ризик значно зростає у людей із надмірною вагою та віком понад 45 років.

Обмеження дослідження 

Науковці підкреслюють, що отримані результати потребують подальшого вивчення. Зокрема, дослідження охоплювало лише молодих чоловіків, тому поки не ясно, як каррагінан впливає на жінок чи людей старшого віку.

"Наші учасники були надто здоровими, щоб побачити всі негативні наслідки каррагінану. Але у старших людей або тих, хто має зайву вагу, ці ефекти можуть бути більш вираженими", — зазначив професор Норберт Стефан.

Ці результати є нагадуванням про те, що харчові добавки, навіть ті, які використовуються протягом десятиліть, можуть мати приховані ризики для здоров’я.

Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.