УКР РУС
16 січня 2025, 22:00
2

Уникайте цього сніданку, якщо хочете вберегтись від деменції

Основні тези
  • Науковці Гарвардського університету виявили, що регулярне споживання червоного м'яса, зокрема оброблених продуктів, може збільшити ризик розвитку деменції.
  • У дослідженні, в якому взяли участь 134 тисячі людей, виявили, що споживання хоча б двох шматочків бекону щодня підвищує ймовірність розвитку деменції на 13%.

Не секрет. що їжа, яку ми споживаємо, впливає не лише на наше самопочуття, а і на стан здоров'я, якість життя, ризики багатьох захворювань та довголіття. Те, як ми обираємо продукти, буквально визначає, як ми будемо жити.

Науковці Гарвардського університету провели масштабне дослідження, яке виявило, що регулярне споживання червоного м'яса, зокрема оброблених продуктів, таких як бекон і ковбаси, може збільшити ймовірність розвитку деменції, інформує 24 Канал

Дивіться також Їжа для "другого мозку": варіанти перекусів, які покращать стан кишківника

Як червоне м'ясо впливає на мозок

Яєшня з беконом – символ класичного американського сніданку, однак дослідники вирішили з'ясувати, чи може цей популярний раціон мати негативний вплив на мозок.

У рамках експерименту за участю 134 тисяч чоловіків і жінок віком від 30 до 75 років учасники заповнювали анкети про свої харчові звички, здоров'я та спосіб життя. Вони вказували кількість спожитого червоного м'яса, оброблених м'ясних продуктів, овочів, фруктів і злаків.

Довідка. Дослідження тривало декілька років, упродовж експеременту вчені стежили за когнітивними функціями учасників і аналізували їхній стан здоров'я.

Більше м'яса – вищий ризик

За підсумками дослідження виявилось, що люди, які споживали хоча б два шматочки бекону щодня, мали на 13% вищі шанси розвитку деменції порівняно з тими, хто зводив кількість червоного м'яса до мінімуму.


Червоне м'ясо у надмірній кількості шкодить здоров'ю / Фото unsplash

Крім того, серед учасників, які регулярно вживали червоне м'ясо, частіше фіксували скарги на погіршення пам'яті та когнітивних здібностей.

Хімічні речовини, які утворюються під час перетравлення червоного м'яса, можуть негативно впливати на роботу мозку,
– припустили дослідники. 

Вчені наполегливо рекомендують обмежити споживання червоного м'яса, зокрема оброблених продуктів, і звернути увагу на альтернативи, багаті на корисні жири та білки.

Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.