Від побічки Оземпік до трансплантацій ВІЛ-пацієнтам: міфи у медицині, які "стер" 2024 рік

18 грудня 2024, 16:30
Читать новость на русском

Щороку наука розвінчує популярні міфи у сфері медицини та здоров’я, які формувалися роками через дезінформацію чи застарілі знання. 2024 рік не став виключенням. Дослідники зробили чимало відкритів, які допомогли поставити крапку в суперечливих питаннях у різних сферах – від дієтології до лікування складних захворювань.

24 Канал зібрав ключові стереотипи, які спростували вчені цьогоріч. Від безпечності "Оземпіку" до нових відкриттів у трансплантології для ВІЛ-позитивних пацієнтів. 

Дивіться також ВООЗ сертифікувала перший молекулярний тест для діагностики туберкульозу

Оземпік і його вплив на здоров'я

Як тільки на ринку з'явився препарат Оземпік (ліки для лікування діабету 2 типу), у медичних колах було чимало суперечок щодо безпечності ліків. Зокрема, припускали, що Оземпік викликає небезпечні побічні ефекти і шкодить організму навіть при правильному використанні.

Оземпік – що відомо про препарат
Оземпік (семаглутид) — це препарат, призначений для лікування цукрового діабету 2 типу, який також виявив ефективність у зниженні ваги. 

У 2024 році було проведено низку досліджень, що розширили розуміння його властивостей та можливих побічних ефектів. Зокрема, вчені підтвердили, що Оземпік є безпечним і ефективним для контролю рівня цукру в крові та сприяє схудненню у пацієнтів із ожирінням. 

Клінічні дослідження показали, що пацієнти, які приймали семаглутид, втрачали в середньому 15 – 20% ваги протягом року-півтора. При дотриманні рекомендацій лікаря побічні ефекти є мінімальними і тимчасовими. Однак препарат не призначений для безконтрольного використання у якості "чарівної таблетки для схуднення".

Ін'єкції Оземпіку стали дуже популярними серед охочих схуднути / Фото unsplash

Водночаас нове дослідження виявило, що ефективність препарату варіюється. Деякі пацієнти втрачали менше 5% ваги, що може бути пов'язано з генетичними факторами. При цьому також нові дані підтверджують, що препарат є ефективним саме з метою цільового призначення – для пацієнтів з діабетом, надмірною вагою та ожирінням. У випадку, коли люди хочуть скинути кілька, на їх думку "зайвих" кілограмів – препарат може не показати очікуваного результату.

Крім того, нові дослідження підтвердили і побічні ефекти препарату. Зокрема, висновки, опубліковані в журналі JAMA Network Open у серпні 2024 року свідчать, що вживання семаглутиду (активної речовини препаратів від цукрового діабету другого типу й ожиріння Оземпік), ймовірно, збільшує ризик появи суїцидальних думок.  

Також у липні 2024 року вчені з Гарвардського університету виявили, що люди, які використовують Ozempic та Wegovy, можуть мати вищий ризик розвитку ішемічної нейропатії зорового нерва. Це захворювання очей, через яке можна осліпнути.

COVID-19: природний вірус чи штучно створений

Щодо походження коронавірусу SARS-CoV-2, у 2024 році комітет Конгресу США завершив дворічне розслідування, яке дійшло висновку, що пандемія COVID-19, ймовірно, сталася через витік вірусу з лабораторії в Ухані, Китай. У звіті зазначено, що вірус має біологічні характеристики, які не зустрічаються в природі, а всі випадки COVID-19 походять від одного введення в організм людини, що суперечить попереднім пандеміям. Також вказується на наявність в Ухані провідної дослідницької лабораторії SARS, яка має історію проведення досліджень за неадекватних рівнів біобезпеки.

Ці висновки підкреслюють необхідність подальших досліджень та розслідувань для повного розуміння походження пандемії та запобігання подібним ситуаціям у майбутньому.

При цьому більшість досліджень зі США та Європи вказують усе ж на природне походження COVID-19.  Генетичний аналіз вірусу показав, що він виник внаслідок еволюції коронавірусів тваринного походження, зокрема кажанів. 

Гендиректор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус заявляв, що організація не відкидає жодної гіпотези щодо поширення коронавірусу – тобто може йтися і про природний, і про штучний шлях його виникнення. Члени місії розповідали, що масштаби спалаху COVID-19 в Ухані, ймовірно, були більшими, а китайська сторона не завжди співпрацювала з експертами.

Пересадка органів між ВІЛ-інфікованими пацієнтами

Досить довго медики вважали, що пересадка органів неможлива між ВІЛ-інфікованими через ризик ускладнень та передачі інфекції. У 2024 році було зроблено прорив у трансплантології.

Нові клінічні випробування довели, що пересадка органів між ВІЛ-позитивними пацієнтами є безпечною та ефективною. Черговий міф про пацієнтів з ВІЛ – спростовано.

Завдяки сучасним антиретровірусним препаратам, імунна система пацієнтів успішно справляється з операцією, а ризики ускладнень знижуються до мінімуму. Це відкриття може суттєво скоротити чергу на трансплантацію для ВІЛ-позитивних пацієнтів.


Пересадка органів між ВІЛ-позитивним виявилась ефективною / Фото unsplash

Безглютенова дієта корисна для всіх: чи ні

Також варто зачепити і тему упереджень, які були зруйновані у сфері дієтології. Дослідження 2024 року показало, що відмова від глютену не приносить жодної користі людям, які не мають целіакії або глютенової чутливості. Більше того, безглютенові продукти часто містять більше цукру та жиру, що може спричинити збільшення ваги та інші проблеми зі здоров'ям.

Люди, які обирають безглютенову дієту, все частіше відмовляються не лише від продуктів, що містять глютен, але й від цільного зерна, зокрема пшениці, вівса, ячменю та жита. Ці злаки багаті клітковиною, життєво важливими вітамінами та поживними речовинами, такими як залізо, кальцій і білок, які важливі для загального стану здоров'я.

Чому ж тоді люди можуть почуватись краще, відмовляючись від клютену

Річ у тім, що така зміна раціону часто призводить до виключення з нього менш корисних продуктів, таких як печиво, ковбаси, білий хліб і кетчуп. Багато з цих продуктів, хоч і містять глютен, але також містять трансжири, консерванти та доданий цукор. Як наслідок, люди можуть відчути покращення здоров'я не лише завдяки відсутності глютену, але й тому, що вони уникають цих потенційно шкідливих інгредієнтів.

Штучні підсолоджувачі НЕ викликають рак

Ще одним важливом у сфері дієтології стало спрстування інформації про те, що споживання штучних підсолоджувачів, таких як аспартам чи сукралоза, підвищує ризик розвитку онкологічних захворювань.

У 2024 році ВООЗ і Європейська агенція з безпеки продуктів харчування провели масштабний аналіз, який підтвердив, що штучні підсолоджувачі не є канцерогенами. При помірному споживанні вони є безпечними і можуть бути альтернативою цукру для людей з діабетом або тими, хто контролює вагу.


Підсолоджувачі не викликають рак / Фото unsplash

Хоча поточні наукові дані не підтверджують прямого зв'язку між споживанням штучних підсолоджувачів і розвитком раку, важливо дотримуватися рекомендованих норм споживання та враховувати індивідуальні особливості організму

Важливо, нові дослідження показують, що правильний підхід до харчування та здоров'я базується на балансі та науково обґрунтованих знаннях, а не на міфах та модних трендах. Щодо медицини, то звісно, будуть ще і нові відкриття, адже вчені щоразу отримують усе більше можливостей для відкриттів.