Чорний шоколад зменшує ризик діабету: скільки треба його їсти
- Вживання понад п'яти порцій темного шоколаду на тиждень може знизити ризик розвитку цукрового діабету другого типу на 21%.
- Дослідження Гарвардської школи показало, що темний шоколад пов'язаний з нижчим індексом маси тіла, тоді як молочний шоколад сприяє збільшенню ваги.
- Темний шоколад містить флаваноли, які можуть покращувати обмін речовин, але науковці попереджають про високий вміст цукру та калорійність.
- До 2040 року кількість людей з діабетом II типу може перевищити 700 мільйонів.
Вживання понад п'яти порцій темного шоколаду на тиждень може знизити ризик розвитку цукрового діабету другого типу на 21%. На відміну від цього, молочний шоколад не продемонстрував такого позитивного впливу і навіть асоціюється зі збільшенням ваги, чого не спостерігається у тих, хто любить чорний шоколад.
Проблема діабету II типу залишається актуальною на глобальному рівні: до 2040 року кількість людей, які страждатимуть від цього захворювання, може перевищити 700 мільйонів, повідомляє 24 Канал з посиланням на журнал BMJ.
Також на тему Небезпека у вашій тарілці: популярний харчовий загусник може провокувати діабет
Нове дослідження чорного шоколаду
Група вчених з Гарвардської школи громадського здоров'я проаналізувала дані про здоров'я та харчування 111 654 медсестер, зібраних в 1970 і 1980 роках. Ці дані включали інформацію про споживання різних видів шоколаду.
Результати показали, що учасники, які вживали темний шоколад не менше п'яти разів на тиждень, мали на 21% меншу ймовірність розвитку діабету II типу в порівнянні з тими, хто робив це рідко. Вживання темного шоколаду також було пов'язане з нижчим індексом маси тіла, тоді як молочний шоколад сприяв збільшенню ваги.
Чому чорний шоколад зменшує ризик діабету
Темний шоколад є джерелом флаванолів – природних сполук, які також є у фруктах і овочах і відомі своїми корисними властивостями. Раніше флаваноли пов'язували з поліпшенням обміну речовин, це може пояснити зниження ризику діабету.
При цьому науковці підкреслюють, що їхня робота вказує на зв'язок, а не на пряму причинно-наслідкову залежність. Це означає, що зловживати темним шоколадом не варто, оскільки в ньому міститься цукор, і він досить калорійний.
Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.